Compania De Vinos MNE – Školjke – Mušlje – Dagnje

od Compania de Vinos Montenegro

2.00

Mušlja ili dagnja jestiva školjka veoma ukusnog mesa, najviše zastupljena školjka u našem moru.

Minimalna količina koju kupac može kupiti 5kg.

Dostavu vršimo na teritoriji Boke Kotorske.

Minimalna količina za isporuku 5 kg.

Količina:

Compania de Vinos Montenegro

Opis

Dagnja ili Mušlja je rod školjki koje žive na stijenama, molovima, podvodnim stubovima, brodovima i barkama.

Za vrijeme osjeke ljuštura se tako čvrsto zatvori da nekoliko sati, a ponekad i nekoliko dana mogu opstati na suvom. Stopalo kod dagnje izlazi na zadnji kraj tijela i koristi ga da se oslobodi niti bisusa koji izlazi na prednjem kraju tijela. Kreće se puzeći po podlozi.

Različite vrste su jestive, pa se danas uzgajaju na mnogim mijestima u bokokotorskom zalivu:

Izgled mušlje

Tijelo mušlje ili dagnje, odnosno njena ljuštura, ima oblik izduženog trokuta, s jednim ovalnim i drugim zašiljenim krajem. Izvana je crna ili tamnoplava, glatka, ali često obrasla morskim rastinjem, dok je iznutra srebrnoplava. Ljušture su simetrične, s oštrim rubovima. Velika je oko 6 centimetara, a neke narastu i do 15 centimetara. Rastu u grozdovima pa ih nije teško sakupiti.

Rasprostranjenost dagnji

Samoniklu dagnju nalazimo uzduž istočne obale Jadrana. Naselja dagnji uglavnom su gusta i dosta prostrana. To vrijedi za neka područja, kao npr. Crnogorsko primorje i Bokokotorski zaliv. Osim jadranske mušlje koja možete naći duž cijelog Sredozemlja, a nije rijedak gost i Crnog mora, dagnju nalazimo uz atlantsku obalu Francuske, Nizozemske, sve do Sjeverne Irske.

Mušlja ishrana

Kao i ostale školjke, mušlja ili dagnja se hrani planktonom, filtrirajući morsku vodu. Prema tvrdnjama stručnjaka dagnja u jednom satu profiltrira čak 7 litara vode. Dagnja se mrijesti dva puta godišnje, početkom proljeća i jeseni. Jedinka tada u more ispušta od 5 do 25 miliona jaja. Raste brzo, pa prosječnu veličinu dostiže već u prvoj godini.

Za ovaj artikal još uvijek nema recenzija.

Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj artikal mogu ostaviti svoju recenziju.