Školjke Boke – Ostriga – Kamenica

od Uzgajalište školjki Doo"Školjke Boke" MNE 68

1.003.00

Kupujmo domaće proizvode Ostrigu – Kamenicu

koju proizvodi Porizvođač Školjke Boke

Čist zdrav ispitan najveci prirodni afrodizijak.

Direktno iz vode na licu mjesta.

Cijena je po komadu. Minimalna količina 5 komada.

Kupuje se direktno na plantaži Školjke Boke Orahovac (pored mosta rijeke Ljute) Kotor radno vrijeme radnim danima od12h do 19h.

Nedelja je neradna.

1.00
2.00
3.00

Uzgajalište školjki Doo"Školjke Boke" MNE 68

Doo ”Školjke Boke” sa otpremnim centrom na vodi MNE 68,je prvo uzgajalište jadranskih ostiga - kamenica (Ostrea edulis) i mušulja (mytilus galoprovincialis) u Crnoj Gori i šire.

Izgrađeno u potpunosti na ekološkim principima održivog razvoja, uz poštovanje i primjenu “Dobre higijenske prakse “ i HACCP standarda a sve sa ciljem dobijanja ispitanog, zdravog, organskog proizvoda.

Doo"Školjke Boke" je nosilac oznake "Dobro iz Crne Gore".Za više detalja i grupne posjete-rezervacije možete posjetiti naš sajt www.skoljkeboke.com

Opis

Kamenica (lat. Ostrea edulis), ili europska kamenica je morska školjka iz porodice kamenica (Ostreidae).

Izgled kamenice

Tijelo kamenice (meso) je smješteno unutar dviju nesimetričnih ljuštura. Lijeva udubljena ljuštura služi za prihvaćanje za podlogu, desna je ravna, a spaja ih jaki mišić. Duguljasta je i srcolika, nazubljenih rubova ljušture, a boja ljušture varira od kameno do bjelkasto sive. Raste do 13 cm u dužinu.

Rasprostranjenost

Evropska kamenica koja se uzgaja u Crnoj Gori, gotovo u potpunosti nestala iz Evrope. Može se naći u Sredozemlju, istočnom Atlantiku i Crnom moru.

Veća uzgajališta u Crnoj Gori su u Bokokotrskom zalivu, a na svim ovim mjestima raste i samonikla. Pogodni položaji za život kamenice su svi zalivi i kanali.

Način života i ishrana

Kamenica živi isključivo prilijepljena na tvrde podloge kao stijene i to u rijetkim kolonijama. Hrani se planktonom. Najveći neprijatelj su joj morske zvijezde, puž volak, razni rakovi i ribe, a najčešće komarča.

Razmnožavanje

Kamenica spada u dvospolne životinje pa nosi i jaja i sjeme. Pošto se jaja i sjeme ne razvijaju istovremeno, rijetko se događa da sjeme oplodi jaje iste kamenice. U oplodnji morske struje imaju ulogu posrednika. Otvorena kamenica dočekuje sjeme nošeno morskim strujama i dolazi do oplodnje unutar njega. Nakon nekog vremena iz oplođene jajne stanice nastaje ličinka. Dozrele ličinke napuštaju kamenicu te nošene morskim strujama lebde sve dok ne naiđu na čvrstu podlogu za koju će se prihvatiti. Kad naiđu na pogodnu podlogu ličinke ispuštaju vapnenastu sluz i na taj se način pričvršćuju na podlogu. Tijekom ovog procesa mnoge ličinke postaju žrtve riba ili ih struje raznesu prije nego pronađu odgovarajuću podlogu.

Ekonomska vrijednost

Kamenice se još od Rimljana smatraju izuzetnom delikatesom. Meso joj je jako hranjivo jer sadrži puno bjelančevina, ugljikohidrata i vitamina A, B1, B2, C i D. Najukusnija je zimi, a najčešće se jede sirova sa par kapi limunovog soka. Može se pohati, poširati i na druge načine pripremati.

Za ovaj artikal još uvijek nema recenzija.

Samo prijavljeni korisnici koji su kupili ovaj artikal mogu ostaviti svoju recenziju.