Školjke Boke – Školjke – Mušlje – Dagnje

od Uzgajalište školjki Doo"Školjke Boke" MNE 68

2.00

Kupujmo domaće proizvode mušlje ili dagnje.

Zdrava čista organska hrana iz mora.

Minimalna količina 3kg.

Kupuje se direktno na plantazi Školjke Boke Orahovac (pored mosta rijeke Ljute) Kotor radno vrijeme radnim danima od12h do 19h.

Nedelja je neradna.

Prodaja direktno iz vode bez dostave.

 

Količina:

Uzgajalište školjki Doo"Školjke Boke" MNE 68

Doo ”Školjke Boke” sa otpremnim centrom na vodi MNE 68,je prvo uzgajalište jadranskih ostiga - kamenica (Ostrea edulis) i mušulja (mytilus galoprovincialis) u Crnoj Gori i šire.

Izgrađeno u potpunosti na ekološkim principima održivog razvoja, uz poštovanje i primjenu “Dobre higijenske prakse “ i HACCP standarda a sve sa ciljem dobijanja ispitanog, zdravog, organskog proizvoda.

Doo"Školjke Boke" je nosilac oznake "Dobro iz Crne Gore".Za više detalja i grupne posjete-rezervacije možete posjetiti naš sajt www.skoljkeboke.com

Opis

Dagnja ili Mušlja je rod školjki koje žive na stijenama, molovima, podvodnim stubovima, brodovima i barkama.

Za vrijeme osjeke ljuštura se tako čvrsto zatvori da nekoliko sati, a ponekad i nekoliko dana mogu opstati na suvom. Stopalo kod dagnje izlazi na zadnji kraj tijela i koristi ga da se oslobodi niti bisusa koji izlazi na prednjem kraju tijela. Kreće se puzeći po podlozi.

Različite vrste su jestive, pa se danas uzgajaju na mnogim mijestima u bokokotorskom zalivu:

Izgled mušlje

Tijelo mušlje ili dagnje, odnosno njena ljuštura, ima oblik izduženog trokuta, s jednim ovalnim i drugim zašiljenim krajem. Izvana je crna ili tamnoplava, glatka, ali često obrasla morskim rastinjem, dok je iznutra srebrnoplava. Ljušture su simetrične, s oštrim rubovima. Velika je oko 6 centimetara, a neke narastu i do 15 centimetara. Rastu u grozdovima pa ih nije teško sakupiti.

Rasprostranjenost dagnji

Samoniklu dagnju nalazimo uzduž istočne obale Jadrana. Naselja dagnji uglavnom su gusta i dosta prostrana. To vrijedi za neka područja, kao npr. Crnogorsko primorje i Bokokotorski zaliv. Osim jadranske mušlje koja možete naći duž cijelog Sredozemlja, a nije rijedak gost i Crnog mora, dagnju nalazimo uz atlantsku obalu Francuske, Nizozemske, sve do Sjeverne Irske.

Mušlja ishrana

Kao i ostale školjke, mušlja ili dagnja se hrani planktonom, filtrirajući morsku vodu. Prema tvrdnjama stručnjaka dagnja u jednom satu profiltrira čak 7 litara vode. Dagnja se mrijesti dva puta godišnje, početkom proljeća i jeseni. Jedinka tada u more ispušta od 5 do 25 miliona jaja. Raste brzo, pa prosječnu veličinu dostiže već u prvoj godini.